Osteopathie de Vos
  • Home
  • Osteopathie
  • Behandeling
  • Kosten
  • Contact
  • Ervaringen
  • Blog

Congres Arts en Voeding: Insulineresistentie ( suiker, de bittere waarheid) deel 1

5/29/2014

2 Reacties

 
23 mei was het alweer zo ver , het congres Arts en Voeding georganiseerd door de stichting Voeding Leeft,  werd dit jaar gehouden in het LUMC.
Zowel de oprichters als de personen die hierbij  betrokken zijn  mogen wat mij betreft gelijk genomineerd worden voor een lintje.Want ergens in de oceaan van “uit de pan reizende zorgkosten”in combinatie  met een toenemende chronisch  ziektelast proberen zij de basis terug te krijgen : “Voeding als medicijn”.
Onderwerp dit jaar was insulineresistentie en Robert H. Lustig ( Amerikaanse kinderendocrinoloog ) mocht tweemaal spreken.Dat was zeer inspirerend en achteraf kreeg ik de kans om nog even kort met hem na te praten en als een ware groupie met hem op de foto te gaan.
FotoR.H Lustig links , groupie rechts
Voor de gene die niet bekend zijn met Lustig , zijn presentatie “Sugar, the bitter truth” is inmiddels meer dan vier en half miljoen keer bekeken op Youtube.
Hij is een soort  Al Gore alleen dan zonder klimaat maar met suiker.
Tevens is hij uitgebreid te zien in de nieuwe documentaire film “Fed up “  die het momenteel goed doet in de Amerikaanse bioscopen
Hier de Trailer
Hier de recensie van de New York Times


Deze man neemt geen blad voor de mond wanneer het gaat om het aanduiden van de oorzaak voor de enorme toename van insuline resistentie mensen.

Ik zal puntsgewijs een kleine samenvatting geven van zijn twee presentaties die een geëvolueerde versie waren van zijn Youtube film.
Tevens zit er wat Gary Taubes , Melchior Meijer en eigen zoekwerk doorheen.
Er werden video opnames gemaakt dus ik hoop dat de presentatie binnenkort beschikbaar zal komen ( als dat gebeurd zal ik de link hier posten )
Klaar voor wat vuurwerk ? , we beginnen langzaam en met veel haakjes zodat iedereen bij kan blijven.

1)Suikerziekte heeft alles te maken met de mega dosering suiker die we dagelijks consumeren, het zat natuurlijk ook wel een beetje in de naam maar lang is de relatie toch ontkent. ( en nog steeds door de suikerstichting)
Lees hier hun position paper waarin ze rook optrekken en zich gedragen als de tabaksindustrie
Het  probleem zit hem o.a in de overconsumptie van fructose wat insulineresistentie veroorzaakt.
Het gaat hier vooral om de fructose die zonder vezels in o.a tafelsuiker (sucrose= Engels, Sacharose= Nederlands  ) zit.
Sucrose is een disacharide ( een suikermolecuul met twee suikers:  Glucose-Fructose) wat de laatste decennia in toenemende mate wordt geconsumeerd.
Foto
De afwezigheid van de vezels bij suikers is een slechte combinatie waardoor we teveel consumeren: acht sinaasappels opeten is lastig , acht uitpersen en opdrinken is een eitje

2)De lever is het meest insuline gevoelige orgaan , zodat helaas  de lever de eerste is die in de problemen komt wanneer er chronisch teveel insuline is geproduceerd door de overmatige suikerinname.
Het is een bekend universeel principe “wanneer je iets langere tijd overmatig stimuleert wordt het ongevoeliger voor deze prikkel”
Belangrijk is om te weten dat in dit stadium het bloedsuikergehalte nog goed / aardig kan zijn terwijl er toch al een overmatige productie is van insuline.

3)Teveel insuline in het bloed en een insulineresistente lever zijn het begin van het proces dat gaat leiden tot wat bekend staat als het metabole syndroom.
Metabool syndroom : hoge bloeddruk , hoge bloedvetten ( trycliceriden) , verhoogd LDL , verhoogde nuchtere bloedglucose.

4)De aanzet uit punt 3 zorgt ervoor dat het lichaam o.a vet gaat opslaan. Dit is zeer verschillend per persoon.
Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat, als ze niet al te dik zijn ( buikomvang en BMI), ze goed zitten , helaas is dit regelmatig niet de realiteit.
Je kunt namelijk,  zoals R.H. Lustig het stelde, een TOFI zijn ( thin on the outside , fat on the inside)
Het betekent dat je meer visceraal vet hebt ( orgaan vet) en minder subcutaan vet ( huidvet)
Je genen bepalen hoe de vetverdeling plaatsvindt en bepalen dus of je een appel, een peer of een bonenstaak bent.
Maar zowel de peer als de appel als de bonenstaak kunnen een visceraal buikvet probleem hebben.
Dat geeft het volgende rijtje
A)  Mensen die dikker zijn hoeven geen insulineprobleem te hebben terwijl iemand die veel dunner is het wel kan hebben
B) Visceraal vet zie je niet / nauwelijks aan de buitenkant wat het vet / suiker probleem nog veel groter maakt dan wat zich aan de buitenkant presenteert
Je (epi)genetische profiel zorgt ervoor dat de stappen die volgen op de insulineresistentie vervolgens zeer verschillend zijn, de ene  persoon krijgt eerder een vette lever(NAFLD) terwijl de ander eerder subcutaan opslaat.

5)Het probleem van fructose ( nogmaals: fruit is niet het probleem) en hoe het mechanisme werkt waardoor fysiologie ontspoort wordt hier duidelijk: http://ajcn.nutrition.org/content/76/5/911.full
In een notendop de samenvatting:
Fructose geeft geen insuline respons maar wordt snel omgezet naar vet en stuurt je leptine stofwisseling in de war.
Leptine is het hormoon dat vertelt aan je hersenen dat je verzadigd bent.
Fructose veroorzaakt vetopslag maar hormonaal laat je lichaam juist weten dat je niet vol zit, doordat de fructose de leptine in de war brengt.
Het is natuurlijk overbodig om te zeggen is dat dat niet gunstig is.

6)Wat keer op keer op keer op keer op keer op keer weer blijkt is dat mensen die dikker zijn altijd worden aangesproken op hun wilskracht.
Zoiets van “ Ja maar die sport ook niet “of “ik zag haar ook net een koekje eten , logisch dat je dan niet afvalt”
Dat hele verhaal van een calorie is een calorie en  je moet sporten om af te vallen is een mantra uit het verre verleden en heeft ook niks gedaan aan het oplossen van het probleem.
Het probleem is Fructose ( zonder vezel) en mensen met overgewicht moeten  hiermee beginnen om dit te elimineren ( niet met sporten en schuldig voelen over hun wilskracht)
Dit komt grotendeels uit de koker van Gary Taubes ( good calorie , bad calories) , maar het effect zie ik ook dagelijks in de praktijk.
Een persoon met overgewicht en/ of insulineresistentie ( nogmaals de bloedsuikers kunnen nog best aardig zijn maar de lever laat al zijn signalen zien) moet eerst een tijdje fructose vrij eten ( fruit mag wel) en dan pas kunnen de vetcellen hun energie kwijt.
Hoge insuline spiegels zorgen ervoor dat je geen vet verbrandt maar eerder spiermassa als je gaat sporten, met blessures en moeheid en motivatie die uit je tenen moet komen tot gevolg.
We zijn nu eenmaal wandelende hormoonbommen , we eten niet omdat we dat echt bedenken maar omdat neurohormonale processen ervoor zorgen dat we een Snicker in onze bakkes stoppen voordat we dat eigenlijk bewust wilden.
Kansloos om te denken dat het iets met wilskracht heeft te maken.

7)Maar dan even kwantificeren ( onderbouwen met cijfers / concretiseren) , hoeveel fructose kunnen we aan ? , wanneer gaat het mis ?
A: Evolutionair zijn we gevormd onder condities van +/- 15 tot 30 gram Fructose is 30 tot 60 gram Suiker ( fructose-glucose)
B:  Een blikje frisdrank bevat 25 gram fructose ( zonder vezel) , dit is je totale dagdosering in 5 minuten…….
Zeventig procent van de Nederlandse huishoudens drinkt dagelijks frisdrank……
Dit is slecht  één dagelijkse bron voor vele mensen op deze planeet.
C: Onderzoekers zijn het aardig eens dat met meer dan 75 gram fructose het lichaam zwaar achteruit gaat en richting de insulineresistentie / metabool syndroom gaat etc.

8)Als afsluiter van deel 1 ( we zijn nog lang niet klaar) een hilarisch , treurig stukje diëtetiek uit het ziekenhuis anno 2014.
Vandaar deze vraag : “Wat  hebben een plak cake, een Snicker , M&M’s, een gevulde koek en een choco caramelkoek met elkaar gemeen ?
Ze bevatten allemaal veel suiker. Klopt,  maar ze staan ook in het tussendoorlijstje van verschillende
ziekenhuizen. ……………………………………………………………………………….
Kennelijk zijn dit goede tussendoortjes en kon er niks gezonds worden bedacht. Volgens mij zijn er wel wat betere verantwoorde tussendoortjes met minder fructose , transvetten , linolzuur,, gluten , AGE’s , etc etc.

Onderstaande tekst komt dus echt uit een onderzoek naar de SNAQ score in een ziekenhuis , een link / referentie staat er niet bij maar google gerust op SNAQ en assortiment.
Foto
Voor de duidelijkheid: mensen krijgen dit soort tussendoortjes wanneer ze teveel afgevallen zijn.  Extra voeding is dan natuurlijk een prima idee, echter deze opties zijn gewoon absurd.
Laten we ze op weg helpen en alvast wat alternatieven geven, vul dus gerust aan bij de reacties, het moet wel realiseerbaar zijn in een ziekenhuis.
*Ongebrande , ongezouten noten met wat gedroogd fruit
*Stukjes kokosnoot
*Een notenreep gezoet met honing, sesamcracker
We maken het nog wat gekker en lees eens onderstaande tekst uit een ziekenhuisfolder:
Foto
Mijn glazuur springt iedere keer weer van mijn tanden na het lezen van de tekst…
Het is het advies wat is bedoelt voor ouderen die meer energie willen krijgen.
En als laatste de SNAQ kar……. , een onmisbaar item op iedere afdeling van het ziekenhuis.
Kortom er is nog genoeg stof voor het volgende congres.
Volgende keer deel twee met nog veel meer leuke en treurige suikerweetjes, en natuurlijk de samenvatting van de andere inspirerende sprekers.
Foto
2 Reacties

Wat is osteopathie ? deel 1: Het myofasciale systeem

5/10/2014

1 Reactie

 
In deze nieuwe serie blogs zal ik in een notendop onderdelen uit de osteopathie toelichten.
Aan het eind van dit artikel vind je een aantal filmpjes die voor het programma lifestyle Xperience zijn
gemaakt om een impressie te geven van het werk van een osteopaat.
Zo is er o.a een opname van een osteopaat die bij  S.V Heerenveen werkt ( voetbalclub) , en een
osteopaat die laat zien hoe hij nek / rugklachten aanpakt.

Het myofasciale systeem :

Een van de  kernpunten van de osteopathie is dat het lichaam functioneert als één geheel .
Dat holistische principe zal ik aan de hand van het myofasciale systeem toelichten.
Wanneer je klachten met manuele therapie ( strikt met de handen) gaat behandelen dan start je o.a.  
met het berijpen van de werking en ligging van spieren, botten en ligamenten etc.
Alles bij elkaar wordt dit het bewegingsapparaat genoemd (musculoskeletal ) , dit is onderverdeeld
in het passieve ( skelet) en het actieve ( skeletspieren ) bewegingsapparaat
In de osteopathie werken we met dit systeem, maar  we voegen daar iets aan toe: de fascie (latijn:
fascia)  en komen zo tot spiersystemen/ myofasciale assen.
Veel technieken die we toepassen binnen de osteopathie zijn of geheel of deels bedoeld om dit 
bindweefselsysteem te behandelen.
De fascie is bindweefsel wat letterlijk alles met elkaar verbindt , het ligt over en tussen spieren ,
 spiergroepen,bloedvaten en zenuwen.
FotoFascia in een levend persoon
Het vervult verschillende functies waaronder:
1: functioneert als glijvlak rondom spieren en orgaanstructuren
2: werkt als ophangsysteem voor organen
3: geleidt krachten van spieren naar andere bindweefselstructuren
4: vormt een beweegbare envelop voor bloedvaten  / zenuwen wanneer ze door en tussen spieren passeren

De fascie kan ook worden genoemd naar de plek waar je hem tegen komt in het lichaam ( anatomie) 
De volgende klassieke indeling is:
1: Oppervlakkige fascie  : ligt vlak onder de huid en is hiermee verbonden
2: Diepere fascie : ligt rondom de spieren
3: Orgaan fascie : ligt rondom organen ( verrassend genoeg)

De orgaanfascie omvat de organen als een dubbellaag, met daartussen een laag cellen die vocht produceren en daardoor een soepel glijvlak vormen.
De dubbellaag fascie die om organen heen ligt heeft per locatie een eigen naam, zoals peritoneum ( buikvlies) , meningen
( hersenvlies) , pleura ( longvlies) , pericard (hartvlies ) .
Wanneer we in de osteopathie spreken van het behandelen van organen dan bedoelen we dit systeem, het bindweefsel (o.a fascia) dat een relatie heeft met dat orgaan / orgaansysteem.
Bindweefsel ( waaronder de fascie valt) is plastisch , het verandert wanneer de omstandigheden veranderen.
Het kan reageren op interne en externe factoren zoals ontstekingen , operaties , bewegingspatroon etc.
We trachten met de fasciale technieken binnen de osteopathie disfuncties in dit systeem te behandelen , om zo de
bewegelijkheid ervan te herstellen.
Hoewel deze technieken anders zijn dan klassieke fysiotherapeutische behandeltechnieken zijn de achterliggende
toegeschreven werkingsmechanisme niet anders.
“We constateren bindweefselveranderingen ( in de vorm vorm van bewegingsverlies , verandering van kwaliteit van bewegen) en we passen daar manuele technieken op toe om bewegelijkheid te herstellen.
We doen dit omdat we weten dat de spanning / ontspanning van bindweefsel is te beïnvloeden met onze handen”

Een osteopaat zal vanwege o.a deze myofasciale visie uw  klachten altijd plaatsen in een breder concept.
Zeker wanneer de klacht chronisch is ( rug , nek , schouder , buikklachten etc.) heeft de myofasciale / fasciale
insteek een grote meerwaarde.
Picture
EEN VOORBEELD VAN EEN SPIERKETEN , DE FASCIA GEEFT HET SYSTEEM EEN CONTINUÏTEIT
Wanneer je spier en gewrichtsklachten gaat plaatsen in het myofasciale systeem ben je zeer regelmatig op andere
plekken aan het behandelen dan waar de (pijn) klachten het meest prominent zijn.
Onlangs was er nog in Berlijn een congres voor osteopaten ( 900 osteopaten !) wat alleen over de fascie ging, en volgens aanwezigen was het Fascienerend ( Rob Muts, directeur college Sutherland)  )
Vragen  en of  opmerkingen ? plaats ze gerust hieronder of mail.
Wilt u meer weten wat een osteopaat voor u zou kunnen betekenen ? maak eens een afspraak voor het gratis
inloopspreekuur bij mij of één van mijn collega’s in het land. ( de meeste hebben een vrijblijvend kennismaking gesprek)
Gelijk maak ik even van de gelegenheid gebruik om alle 150 ( ongeveer) personen die vandaag deze blog bezoeken te bedanken voor hun bezoek.

Osteopathie in het programma LifestyleXperience van RTL 4
1 Reactie

    Robert de vos

    Buiten mijn werk als osteopaat ligt mijn interesse al vele jaren bij alles wat met ziekte en gezondheid te maken heeft.
    Daarvoor lees ik alles wat los en vast zit, en probeer ik zo gezond mogelijk te leven (binnen de grenzen dat het nog gezellig blijft)
    Ik hoop dat dit blog bijdraagt om dat ook te doen voor mijn clienten of passerende internettoeristen.
    Wilt u van deze blog op de hoogte blijven, meld u dan aan via de pagina contact.
    Tekst en afbeeldingen gebruiken van deze site mag met toestemming ( mail) en een linkje door naar deze blog.

    Disclaimer
    Dit blog is een compilatie van mijn meningen. Het is geen advies, het is informatie die u kunt lezen of te laten voor wat u wilt. het is geen vervanging van medisch onderzoek of behandeling. Uw gezondheid is in  eigen handen.

    Archives

    Oktober 2018
    Januari 2018
    December 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Februari 2017
    September 2016
    Juni 2016
    Februari 2016
    November 2015
    Oktober 2015
    Mei 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    November 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Mei 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Januari 2013
    November 2012
    Oktober 2012
    Mei 2012
    April 2012
    Maart 2012
    Februari 2012
    Januari 2012
    December 2011
    November 2011
    Oktober 2011
    September 2011
    Augustus 2011
    Juli 2011

    Categories

    Alles
    Afvallen
    Appendix
    Aspartaam
    Baby's
    Bacterien
    Brood
    Buikklachten
    Hardlopen
    Kaakklachten
    Ketogeen
    Kinderen
    Massage
    Opmerkelijk
    Osteopathie
    Osteopathie Bij..
    Ouder Worden
    Paleo
    Pijn
    Recept
    Sport
    Suiker
    Tinnitus
    Vet
    Voeding
    Voor Osteopaten
    Yoga

    RSS-feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.