Osteopathie de Vos
  • Home
  • Osteopathie
  • Behandeling
  • Kosten
  • Contact
  • Ervaringen
  • Blog

Congres Arts en Voeding :  Insulineresistentie  ( Suiker, de bittere waarheid)  deel 2

7/22/2014

1 Reactie

 
Picture
We pakken het zoete spoor weer op bij punt 9 ,en vervolgen onze zoektocht naar de laatste inzichten over insulineresistentie en de toenemende ziektelast door mega suikerinname.

9)Er zijn in het verleden natuurlijk al eens eerder macronutriënten bestempeld als slecht en dat bleek achteraf weer mee te vallen ( zie de verzadigd vet blogs) .Wat betreft verzadigd vet eten we nu ook niet meer dan in het paleolithicum ( 10 tot 15 EN%), maar wat betreft suiker eten we echt mega doseringen in vergelijking met onze verre voorgangers ( minstens 10 maal zoveel).  De fructose component van de suiker is echt compleet nutteloos , met verzadigd vet doen we nog nuttige dingen , we zetten het bijvoorbeeld om naar onverzadigde vetzuren . 
Er is werkelijk geen  één metabole reactie in het menselijk lichaam te vinden  die essentieel is en daarvoor afhankelijk is van
fructose. Daarom worden mensen met erfelijke fructose intolerantie ( als ze zich houden aan hun dieet) probleemloos oud en
gezond zonder medicijnen .
Precies hetzelfde gaat ook op voor Coeliakie ( glutenenteropathie) , gluten zijn  geen noodzakelijk nutriënt en kunnen
dus worden weggelaten zonder (mogelijke) gezondheidsschade.
Wanneer we de schadelijke effecten van fructose en granen weglaten boeken we een enorme gezondheidswinst.

10) In de complete presentatie van R.H Lustig ( zie deel één voor zijn inleiding) zaten zeer veel mooi onderzoeken / plaatjes  om een voedselnerd als mij blij te maken.
Ik heb geprobeerd om een ander plaatje te zoeken maar dat is niet gelukt, de volgende komt dan ook uit zijn presentatie en ik hoop dat hij niet heel boos gaat worden.

Picture
Dit punt en dit plaatje gaat een hoop duidelijk maken als we de relatie suiker en degeneratieve aandoeningen aan elkaar gaan knopen.
Het plaatje laat rib kraakbeen zien door de jaren heen, hoe ouder hoe bruiner.
Die bruine kleur is niet gunstig., het zegt iets over de hoeveelheid AGE’s die er gevormd worden en 
ingebouwd  naar mate de jaren verstrijken.

AGE staat voor advanced glycation endproduct en wordt zowel in ons lichaam ( endogene ages) als in voedingsmiddelen ( exogene ages) gevormd.
AGE’s zijn crosslink verbindingen tussen eiwitten en suikers (eindstadium maillard reactie voor de
geïnteresseerden) , ze zijn ongunstig voor veel celfysiologische processen en maken je bindweefsel veel stugger.
Lees hier uitgebreid wat ages zijn, op de blog van Melchior Meijer ( oooh, Melchior, waarom ben je altijd zo
snel met je blogs !!!, het zal me toch nog eens gaan lukken om een paleo artikel te schrijven wat nog niet aan bod is gekomen op je site ) , of kijk op de wikipedia pagina.
AGE’s ; Het is een hapklare ezelsbrug, ze hebben alles te maken met de “leeftijd / gezondheid “van je weefsel, nog
beter is misschien om AGE’s in verband te brengen met degeneratie.
Exogene ages worden gevormd in zorgwekkende hoeveelheden  wanneer je voeding lang en op een hoge
temperatuur gaat verhitten ( dat is dan 1-0 voor de raw food en paleo beweging)
Nu dan, na deze inleiding eindelijk de Punch Line ……, wat heeft dit dan met onze suikerconsumptie te maken ?
De vorming van AGE’s is 7 maal groter bij fructose dan bij het metabolisme van glucose.
Kortom de eenvoudigste gezondheid en beauty tip van de dag ….. , hoe minder suiker hoe beter.
Je lichaam zal geleidelijk die AGE overload eruit werken met dank aan zijn receptoren en het bindweefsel gaat weer beter werken.

11) Niet iedere calorie heeft hetzelfde effect in het lichaam , kortom het calorie tellen kan definitief in de prullenbak wanneer je over gaat op een paleolithisch dieet.Dit blijft toch nog altijd een lastig aan te nemen principe maar fysiologisch is het zo waar als een koe.
Fructose ( 50 % van de geraffineerde suiker) is wel isocalorisch maar niet isometabolisch. (in vergelijking met X)
According to Dr. Lustig, fructose is "isocaloric but not isometabolic." This means you can have the same amount of
calories from fructose or glucose, fructose and protein, or fructose and fat, but the metabolic effect will
be entirely different despite the identical calorie count.
Het is al in een aantal andere punten aan bod gekomen, maar het is het fundamentele principe waarom geraffineerde suiker zo super ongunstig is voor ons lichaam.
Fructose geeft geen insulinerespons , je lever moet dit dus allemaal verwerken, terwijl glucose door heel je lichaam wordt verwerkt.
De fructose wordt grotendeels omgezet in VET en verstoort je hongergevoel, het verlaagt  het LDL , verhoogt het LDL cholesterol, verhoogt triglyceriden in het bloed , zorgt voor hoge bloedruk en zet dus aan tot het metabole syndroom.
De overmatige suikerconsumptie is volgens de nieuwe generatie wetenschappers toch echt meer verantwoordelijk voor onze westerse ziekten (cholesterol problemen , hart en vaatziekten , diabetes , leververvetting)  dan het verzadigd vet verhaal.
In deel 1 hebben we het al gehad over de slogan die we vaak horen “we eten gewoonweg teveel en bewegen te weinig” .
Je moet deze zin veranderen in  “we eten teveel ( omdat we overeten doordat voedingsmiddelen ons hongergevoel
verstoren) en omdat ons dat moe maakt zijn we moeilijk aan te zetten tot beweging.
Deze praktijk en theorie wijsheid kan dus ook zo op een
oud-Hollands tegeltje " Hoe minder suiker , hoe meer energie !" en "Start met minder suiker en je krijgt vanzelf zin om te bewegen" 
Voor nog meer flauwe oud-hollandse suikergrap tegeltjes zie de 1 uur durende diashow hiernaast
12 )Het werd op dit congres ook weer geroepen, maar educatie is helaas niet heel vruchtbaar.
Je kan van alles doen om een gezonde levensstijl te creëren op micro en meso niveau, maar zolang we in 
een obesogene macro  omgeving leven en ieder kind al drie cola reclames heeft gezien voordat hij op school is, hebben we een probleem. Het marketingbudget van zoet is enorm groot en bovendien hebben ze ook veel wetenschappers zover weten te krijgen om hun verhaal van halve wetenschappelijke waarheden te voorzien.
De suikerstichting strooit rijkelijk met vergoedingen en onderzoeksbudgetten.
Vroeger bestreden we in de gezondheidszorg voornamelijk acute ziekten die werden veroorzaakt door virussen en bacteriën. Aangezien het aandeel chronische klachten nu veel groter is en in bijvoorbeeld Amerika nu meer dan 75% van de totale zorgkosten bestrijkt, is het tijd voor een andere strategie.
Bacteriën bestrijd je met medicijnen , chronische ziekten bestrijd je met preventie en een grote groep artsen die zich druk maakt over dit onderwerp. ( en dan zal er meer dan 4 uur voedingsleer moeten zitten in de opleiding geneeskunde, maar daar wordt kennelijk aan gewerkt)
Druk op de industrie vanuit de overheid en ophouden met het wachten op zelfregulatie zijn goede punten om te starten.
Picture
ZUCHT ............................................................................
13) We sluiten af met een aantal tips / trucs om minder suiker te consumeren.
TIP 1:  Inkoppertje: stop met het drinken van frisdrank , deze nutteloze glucosetolerantie thuistest (quote Frits Muskiet) is alleen geschikt voor een sporadisch feestje maar nooit bedoeld voor dagelijkse consumptie.
Heeft u het filmpje al eens gekeken waar iemand Cola kookt ? , het zou een verplicht wetenschappelijk testje moeten zijn op scholen , ik denk dat je het daarna niet meer drinkt.
Hiernaast de foto van mijn eigen cola kook experiment, het is wonderbaarlijk ( en treurig) om te zien
hoeveel suiker er in een petflesje past en er na verdamping overblijft.Wanneer je geen frisdrank drinkt dan ben je al best goed op weg , alleen zijn  veel vruchtensappen  vaak ook niet meer dan suikerdrankjes.
Picture
Je kan het zo op je boterham smeren
Er zal ongetwijfeld een superfruit in zitten , of alleen maar natuurlijke suikers bevatten , maar nadat je alle
reclame leuzen eraf gehaald hebt blijft er alleen maar suikerwater over.
Sterker nog: druivensap bevat meer suiker dan cola en is bijvoorbeeld het hoofdingrediënt van “Healthy people “ blauwe bosbes en framboos., wat trouwens nutteloos in de koeling staat omdat het geen verse sap is.
Veel sappen zijn soms nog extra gezoet.
Picture
Healthy people ? door het consumeren van een drank die meer suiker bevat dan Cola ? Bron: consumentenbond
Het kan ook zijn dat u een fanatieke smoothiemaker bent, dat zou goed kunnen gaan maar vaak verdwijnt
er ook veel zoet fruit in. Wanneer je dit centrifugeert dan zijn alle vezels wel los van de fructose.
Fruit is dus een prima product, maar eet het gewoon op en maak er geen  dagelijkse gewoonte van om sap
te drinken.Dit scheelt u weer bakken met fructose ( lees degeneratie)

TIP 2: Doe de volgende rekensom: Stel je drinkt 4 kopjes koffie per dag ( iets meer dan de gemiddelde Nederlander) en je
doet daar 2 klontjes in  (Suikerklontje is 4,4 gram ) , dan consumeer je 13 kilo suiker per jaar .
En dat is een hoop overbodige fructose voor je lever.
TIP 3: Een appel en een flesje water is een prima 10uurtje voor een kind die naar de basisschool gaat , het
probleem zit hem in het feit dat hij waarschijnlijk naast iemand zit die een rol Prince ministars eet en een chocomel heeft meegekregen.
Voor kinderen is zoet een enorme verleiding die ze de hele dag tegenkomen en het gaat u nooit lukken
om dat compleet te verbieden.
Maar ik heb toch gemerkt dat als je het zelf minder gebruikt, je het ook minder aanbiedt en kinderen er
dan ook minder naar vragen.We sluiten af met een documentaire voor het geval je nog steeds trek had in geraffineerde suiker.
Picture
10 uurtje ...... , tijd voor de lever om wakker te worden !!!!
1 Reactie

    Robert de vos

    Buiten mijn werk als osteopaat ligt mijn interesse al vele jaren bij alles wat met ziekte en gezondheid te maken heeft.
    Daarvoor lees ik alles wat los en vast zit, en probeer ik zo gezond mogelijk te leven (binnen de grenzen dat het nog gezellig blijft)
    Ik hoop dat dit blog bijdraagt om dat ook te doen voor mijn clienten of passerende internettoeristen.
    Wilt u van deze blog op de hoogte blijven, meld u dan aan via de pagina contact.
    Tekst en afbeeldingen gebruiken van deze site mag met toestemming ( mail) en een linkje door naar deze blog.

    Disclaimer
    Dit blog is een compilatie van mijn meningen. Het is geen advies, het is informatie die u kunt lezen of te laten voor wat u wilt. het is geen vervanging van medisch onderzoek of behandeling. Uw gezondheid is in  eigen handen.

    Archives

    Oktober 2018
    Januari 2018
    December 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Februari 2017
    September 2016
    Juni 2016
    Februari 2016
    November 2015
    Oktober 2015
    Mei 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    November 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Mei 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Januari 2013
    November 2012
    Oktober 2012
    Mei 2012
    April 2012
    Maart 2012
    Februari 2012
    Januari 2012
    December 2011
    November 2011
    Oktober 2011
    September 2011
    Augustus 2011
    Juli 2011

    Categories

    Alles
    Afvallen
    Appendix
    Aspartaam
    Baby's
    Bacterien
    Brood
    Buikklachten
    Hardlopen
    Kaakklachten
    Ketogeen
    Kinderen
    Massage
    Opmerkelijk
    Osteopathie
    Osteopathie Bij..
    Ouder Worden
    Paleo
    Pijn
    Recept
    Sport
    Suiker
    Tinnitus
    Vet
    Voeding
    Voor Osteopaten
    Yoga

    RSS-feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.