Osteopathie de Vos
  • Home
  • Osteopathie
  • Behandeling
  • Kosten
  • Contact
  • Ervaringen
  • Blog

Het draadloze lichaam

9/28/2011

0 Reacties

 
Het draadloze lichaam

In het draadloze tijdperk anno 2011 kijkt niemand raar op als een PowerPoint presentatie (liever Prezi) doorgemaild kan worden vanaf je smartphone naar iemand in Zuid Swaziland.
Dit soort ontwikkelingen in de communicatietechnologie bieden een mooie gelegenheid om eens te
reflecteren op de communicatie binnen in het menselijk lichaam.
Het lichaam kan via hormonen draadloos communiceren, alleen is dit systeem relatief langzaam in vergelijking met de communicatie via het zenuwstelsel (die niet draadloos is).
Zou het lichaam net zoals onze smartphone etc. via elektromagnetische straling kunnen communiceren?
Communicatie via licht met 299.792.458 meter per seconde (lichtsnelheid binnen in een vacuüm dus in het lichaam iets trager) zou de efficiëntie aardig ten goede komen.

Binnen het onderzoek hiernaar, wat steeds serieuzere vormen aan begint te nemen, noemt men dit fenomeen 'Biofotonen'.
(zie http://en.wikipedia.org/wiki/Biophoton)
Ontstaan in Rusland tijdens de Stalin periode en daarna voortgezet door o.a. Professor F.A. Popp.
 (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Fritz-Albert_Popp)

Biofotonen, het klinkt als een term uit  Star Trek: “Captain Kirk, we must fire the biofoton-torpedo’s NOW!”

Jammer genoeg zijn er al biofoton-apparaten op de markt die dit compleet onduidelijke proces veranderen / genezen, wat wel ernstig prematuur is.

Een foton (in de volksmond lichtdeeltje genoemd) is een massaloze verschijningsvorm van elektromagnetische straling. Wanneer deze binnen het bereik  van onze fotoreceptoren ligt dan noemen we het licht.
Momenteel is er een discussie gaande of een neutrino (helemaal niet te begrijpen deeltje) sneller kan gaan dan een foton!!
http://forum.skepp.be/viewtopic.php?f=7&t=2768&sid=371d481c6486fa134df872404dd12b77
Misschien is het een reclame stunt van het CERN?

Maar stel dat het lichaam draadloos kan communiceren dan opent dat de volgende stap in het begrijpen van de onvoorstelbare complexiteit van de menselijke fysiologie.
Nu kan het nog even duren voordat we een fotonoloog in het ziekenhuis zien rondlopen maar zoals eerder aangehaald, het onderzoek zit in de lift.

Met vriendelijke groeten

Robert de vos

0 Reacties

Tinnitus, fantoomgeluiden

9/13/2011

1 Reactie

 
Tinnitus is gedefiniëerd als het waarnemen van geluiden die niet van buiten komen en voor anderen niet waarneembaar zijn.
Dit geluid kan in veel vormen voorkomen: ruisen, piepen, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag etc.

Ongeveer één miljoen Nederlanders ervaart een vorm van Tinnitus. Tien procent daarvan heeft er veel last van en zij lopen het risico op het ontwikkelen van psychosociale problemen.

Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen.

Oorzaken tinnitus

Tinnitus kan onder andere veroorzaakt worden door:
  • Gehoorschade door zeer harde geluiden. Tinnitus is dan een teken van beginnende gehoorschade en kan al direct na één bezoek aan een discotheek optreden. 
  • Grote emotionele spanningen: traumatisch geluid (geluid gekoppeld aan een trauma), burn-out, stress en oververmoeidheid, posttraumatische stressstoornis, paniek- of  en angststoornis en depressiviteit 
  • Gehoorverlies, bijvoorbeeld door leeftijd. 
  • Trauma aan hoofd (schedelfractuur), nek, of barotrauma 
  • Sommige medicijnen: aspirine, diuretica, aminoglycosiden, kinine 
  • Cerebrovasculaire oorzaak (hoge bloeddruk, diabetes en atherosclerose ) 
  • Neurodegeneratieve oorzaak (ziekte van Alzheimer) 
  • Chronische middenoorontsteking met vocht achter het trommelvlies 
  • Otosclerose 
  • Oorsmeer 
  • De ziekte van Ménière 
  • De ziekte van Lyme 
  • Een ontsteking van een verstandskies 
  • Een brughoektumor 
  • Een operatie aan het oor 

Tja, dat is dan de droge medische tekst, maar tinnitus wordt door deze patiëntengroep beschreven als “zeer irritant” tot levensverziekende aandoening.
Het ziektebeeld is complex en de behandeling variëert van “succesvol” tot “compleet waardeloos", en "het wordt alleen maar erger”.
Het meest opvallende daarin is dat het gedeeltelijk doorsnijden van de achtste hersenzenuw (N. vestibulocochlearis = gehoor + evenwichts zenuw) het probleem soms alleen maar erger maakt!
Wat nog maar eens benadrukt dat de verwerking van sensorische informatie zeer complex is en dat de kennis daarin nog niet volledig genoeg is om dit soort fenomenen te begrijpen.
Het gaat te ver om de vele behandelstrategieën bij tinnitus  te bespreken, maar ik heb één osteopatische en één voedings insteek gevonden die ik kort zal toelichten.

Osteopathie:
Wanneer je osteopathie wil beschrijven bij een klacht als b.v. tinnitus, dan ontkom je niet aan de volgende disclaimer.
“Osteopatisch onderzoek en behandeling is altijd een integratie van het totale lichaam, een klacht (dysfunctie) moet  worden geplaatst in de nauwe relatie tussen de parietale, viscerale en craniale structuren… etc.
Na die disclaimer kan je dan een structuur noemen die vaak een rol kan spelen bij tinnitus en dat is in dit geval het TMJ (temporomandibular joint = kaakgewricht)
Het kaakgewricht heeft een sterke embryologische relatie met het oor vanwege zijn gezamenlijke oorsprong uit de 1e  kiewboog, zowel de onder- en bovenkaak met zijn kauwspieren en twee middenoorbotjes (hamer + aambeeld) ontspringen uit deze kiewboog.
Verder is de symmetrische occlusie (sluiting) tussen de beide kaakhelften essentieel voor het verdelen van de grote krachten die tijdens het kauwen worden opgewekt (kauwspieren zijn doorgaands de sterkste spieren in het lijf).
Onevenwichtige druk- trekfenomenen kunnen zich manifesteren in bindweefselveranderingen, waardoor de structuur en dus de functie verandert (wellicht in een dysfunctie).
Het is dan ook niet verrassend dat mensen met tinnitus vaak de intensiteit van de toon zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden door middel van een kaakbeweging (zie onderstaand onderzoek).

Head, Neck, and Eye Movements That Modulate Tinnitus
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2633109/
Verder heeft het behandelen van het kaakgewricht effect op de waarneming van geluiden

Evaluation of aural manifestations in temporo-mandibular joint dysfunction
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15270827
En hier is een bescheiden onderzoek naar het effect van osteopathie bij tinnitus

http://www.college-sutherland.nl/index.php?section=17&page=58

Een osteopaat die het TMJ relateert met de tinnitus klacht zal vervolgens zowel het TMJ zelf behandelen maar ook gaan kijken welke structuren (stand van de voeten, heupen, bekken, rug, nek, organen etc.) invloed hebben op het functioneren van het TMJ en de structuren daaromheen.

Voeding
Wanneer we met de voedingsbril kijken dan is het interessant om te weten dat de zink concentratie in het binnenoor hoog is ten opzichte van andere delen van het lichaam.
Wanneer een structuur een grote afnemer is van een bepaald goedje dan is het bij een tekort vaak de eerste die in de problemen komt.
Denk daarbij aan ferriprieve anemie (bloedarmoede door ijzertekort). Bij een ijzertekort zijn het de ijzerrijke rode bloedcellen (erytrocyten met hun heem-moleculen) die afnemen in aantal, het tekort wordt daar het snelst zichtbaar en de symptomen zijn daar dan ook aan gerelateerd (moeheid etc).
De vraag is dan of je een zinktekort aantreft bij mensen met tinnitus klachten, en het antwoord is “ja”.

Zinc deficiency and tinnitus
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12543156
“These findings suggest that zinc is involved in the generation of tinnitus, especially in patients whose hearing is relatively normal”

De volgende vraag is dan of het zin heeft om zink toe te dienen bij mensen met tinnitus en een zinktekort? En het antwoord is “ja”.

The role of zinc in the treatment of tinnitus.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12544035
“It can be concluded that patients with tinnitus may have low blood zinc levels (31%) and clinical and subjective improvement can be achieved by oral zinc medication. However, it remains to be seen whether the longer duration of treatment has more significant results”

Maar hoe kan je nu aan een zinktekort komen ?

Daar kan je gemakkelijk een aparte blog aan wijden, aangezien de opname/ inbouw in het lichaam afhankelijk is van zeer veel factoren.

Robert de vos
1 Reactie

    Robert de vos

    Buiten mijn werk als osteopaat ligt mijn interesse al vele jaren bij alles wat met ziekte en gezondheid te maken heeft.
    Daarvoor lees ik alles wat los en vast zit, en probeer ik zo gezond mogelijk te leven (binnen de grenzen dat het nog gezellig blijft)
    Ik hoop dat dit blog bijdraagt om dat ook te doen voor mijn clienten of passerende internettoeristen.
    Wilt u van deze blog op de hoogte blijven, meld u dan aan via de pagina contact.
    Tekst en afbeeldingen gebruiken van deze site mag met toestemming ( mail) en een linkje door naar deze blog.

    Disclaimer
    Dit blog is een compilatie van mijn meningen. Het is geen advies, het is informatie die u kunt lezen of te laten voor wat u wilt. het is geen vervanging van medisch onderzoek of behandeling. Uw gezondheid is in  eigen handen.

    Archives

    Oktober 2018
    Januari 2018
    December 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Februari 2017
    September 2016
    Juni 2016
    Februari 2016
    November 2015
    Oktober 2015
    Mei 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    November 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Mei 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Januari 2013
    November 2012
    Oktober 2012
    Mei 2012
    April 2012
    Maart 2012
    Februari 2012
    Januari 2012
    December 2011
    November 2011
    Oktober 2011
    September 2011
    Augustus 2011
    Juli 2011

    Categories

    Alles
    Afvallen
    Appendix
    Aspartaam
    Baby's
    Bacterien
    Brood
    Buikklachten
    Hardlopen
    Kaakklachten
    Ketogeen
    Kinderen
    Massage
    Opmerkelijk
    Osteopathie
    Osteopathie Bij..
    Ouder Worden
    Paleo
    Pijn
    Recept
    Sport
    Suiker
    Tinnitus
    Vet
    Voeding
    Voor Osteopaten
    Yoga

    RSS-feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.