Maagverzakking (gastroptose):  een pathologisch beeld  met grote consequenties of een onschuldige positieverandering ?

Deze blog schrijf ik naar aanleiding van een cliënt die ik onder behandeling heb in mijn praktijk. Zijn verhaal en het traject wat hij er op heeft zitten is al genoeg om een documentaire over te maken. Zijn naam en de namen van de ziekenhuizen en doktoren die hem behandelen zijn weggelaten.

Het doel van dit artikel is om de discussie op te starten of een maagverzakking een anatomische verandering is zonder consequenties, zelfs tot op het punt dat het niet benoemd wordt in verslagen, of dat het juist een duidelijke bevinding kan zijn die een verklaring kan geven voor een groot scala aan symptomen.

Wat is een Maagverzakking?

Aldus wikipedia:

Gastroptosis

“In medicine, gastroptosis is the abnormal downward displacement of the stomach. It is not a life-threatening condition. The condition frequently causes digestive symptoms and constipation, and is much more prominent in women than men”

Een zeer klein item en bijna niet vertaald naar andere talen, wat al laat zien dat er niet veel aandacht voor is

Nederlands geneeskundig woordenboek:

Maagverzakking

lage stand van de bodem van de maag

Erg summier ….

Duits medisch woordenboek

“Eine Gastroptose ist ein angeborener oder zum Beispiel durch Abmagerung erworbener Tiefstand des Magens. In extremen Fällen kann der untere Pol des Magens im kleinen Becken liegen. Oft ist die Gastroptose mit einer Enteroptose assoziiert. Man spricht dann von einer Gastroenteroptose.”

Al wat duidelijker omdat er onderscheid gemaakt wordt tussen de mate van verzakking en het onderscheid tussen een gastroptose en een enteroptose (darmverzakking).
Een collega wees mij op een NTVG artikel over dit onderwerp.

Nu de röntgen foto’s

Foto

Mijn client heeft zijn maag in het kleine bekken liggen, ik heb de slikfoto met contrast rechts in een bestaand plaatje geplakt zodat goed te zien is dat, wanneer de maag zich vult, hij op heup niveau komt te liggen en daarmee verschillende andere structuren belast. De diagnose na enorm veel onderzoeken en heel veel artsen en specialisten verspreid over 5 ziekenhuizen (waarvan twee academisch) is uiteindelijk :

  • Functionele buikklachten (IBS), lactose intolerantie, ondergewicht, en een angststoornis.
  • Therapie voorstel: SSRI’s (antidepressiva uit de groep selectieve serotonine heropname remmers)
  • Röntgen verslag: De maag heeft een wat diepe positie

Hieronder zie je de MRI die in het begin van zijn ziekteproces werd gemaakt, de maag lag toen nog in zijn normale anatomische positie.

Foto
Links zie je een voorbeeld, rechts de MRI van mijn cliënt waar de maag duidelijk nog op zijn plek ligt rechtsboven in (voor de kijkers).
  • De maag is in korte tijd enorm gaan verzakken en de klachten zijn in dat tijdsbestek ook fors toegenomen (slechte vertering, pijn, gasvorming, moeilijk slikken, vol gevoel etc.)
  • De cliënt heeft tijdens een onderzoek scheurende pijn ervaren toen er contrast ingespoten werd, inmiddels ligt de maag daarna in het kleine bekken.
  • Of dit oorzakelijk met elkaar is verbonden, daar kan ik geen uitspraak over doen, wel kan je zeggen dat de maagpositie eerst op de verwachte plek lag en nu heel erg diep.
  • En dat het klachtenpatroon vergroot is en in intensiteit is toegenomen in de periode dat de maag is gaan zakken.

Vragen die ik mezelf stel:

  1. Waarom krijgt deze cliënt te horen dat een maagverzakking niet bestaat, het is aldus de artsen geen pathologie maar een anatomische variatie. Een maag kan aldus de artsen allerlei posities aannemen en dat levert geen vermelding op in de correspondenties en ook geen diagnose. De klachten die de cliënt heeft worden ook niet gerelateerd hieraan, en dat wordt duidelijk in de gesprekken die de cliënt heeft en ook in de schriftelijke correspondenties. Toch is een maag in het bekken wel pathologie aldus de medische literatuur.
  2. Waarom kunnen andere organen wel verzakken en klachten geven?
  3. Stuk voor stuk kunnen dit soort verzakingen klachten geven, zijn ze regulier erkend, en zijn deze posities te relateren aan de symptomen en bovendien is er een therapie.
  4. Hoeveel mensen in Nederland hebben hun maag in het kleine bekken liggen?
  5. Als de radioloog het beschrijft als “een wat diepe positie van de maag” en het staat niet in verdere verslagen en deze cliënt is bij alle specialistische centra in Nederland geweest op het gebied van MDL, hoe kunnen we dan weten hoe groot de incidentie is?

Ik kan alleen tot de volgende constatering komen

  1. Ik heb zelf 2 mensen momenteel onder behandeling met dit verhaal (eenmanspraktijk)
  2. Ik heb 10 andere osteopaten gevraagd hoeveel cliënten zij onder behandeling hebben (actief) met een maagverzakking. (reguliere diagnose ondersteund met beeldvormend onderzoek), dat ligt ook rond de 1 a 2 .

Zou je dat dan maal het aantal osteopaten in Nederland doen dan kom je al op een aardige groep uit, zeker omdat dat alleen nog maar een piepklein topje van de ijsberg is.

Wanneer een maag zo diep in het kleine bekken ligt is het volgens mijn kennis over fysiologie en anatomie niet vreemd dat diverse zenuw, vaat (slagader, ader), lymfe en bindweefselstructuren (fascia, spier etc.) een grote uitdaging te wachten staat. Zo rapporteert deze cliënt dat hij na het eten wel het gevoel heeft dat hij naar het toilet moet, maar niet kan, iets wat volledig te verklaren is aangezien zijn maag op zijn sigmoïd drukt (dit noem je tenesmus wanneer dit ook gepaard gaat met pijn.)

  • Dit veroorzaakt aandrang maar ook een grote uitdaging voor het sigmoïd om zich zo te positioneren dat er ontlasting kan plaatsvinden.
  • Deze cliënt rapporteert ook het gevoel van lucht in slikken (aerofagie) en dat is goed te verklaren omdat er door de positie van de maag er een enorme lengte spanning staat op de slokdarm, waardoor de mechanische afsluiting van de maag ten opzichte van het middenrif veel minder goed zal plaatsvinden.
  • Deze cliënt rapporteert een slechte eiwitvertering wat te verklaren is door de vorm van de maag, de maag produceert voornamelijk zijn maagzuur en andere spijsverteringsenzymen wanneer hij uitzet van een kleine positie naar een grote positie.

Deze maag is constant groot en hangt uit, de afname in maagzuurproductie zal de eiwitvertering verslechteren en op termijn het hele microbioom en daarmee de ganse spijsvertering beïnvloeden.
Op de langere termijn zullen zeer essentiële nutriënten als B12 niet meer gesplitst kunnen worden van hun eiwitstructuren waardoor tekorten kunnen ontstaan, (zeer lastig te diagnosticeren, maar dat wordt een andere blog).
Speurend over het internet en de medische data die voor mij beschikbaar is kom ik maar zeer weinig documentatie tegen, gelukkig vond ik 1 case verslag waar veel in stond en gelijk de nodige links bevatte om weer verder te duiken in deze pathologie.

ARTIKEL

Gastroptosis is the abnormal downward displacement of the stomach. Although this condition is not life threatening is associated with constipation, discomfort, vomiting, dyspepsia, tenesmus, anorexia, nausea and belching. An after-meal activity in patients with gastroptosis may induce nausea and discomfort. Saggital downward displacement of stomach is often caused by relaxation, stretching, or decrease of the muscles tone and may associated with delaying in digestion and in GI tract distension with gas that induces constipation. Gastroptosis may also associate with incorrect posture. Gastroptosis is more a pathological condition than a disease and is classified as hereditary and acquired.
In the beginning of 19th century the preferred treatment was surgical]. In 1894, Duret first reported surgical treatment of gastroptosis in a patient in Lille. Nowadays surgical treatment is still an alternative approach in the treatment of gastroptosis although most authors suggest that should be limited to selected cases.

En in die tekst zit eigenlijk de oplossing:

  1. Als een maag in het kleine bekken ligt dan is dat pathologie, zeker als hij kort daarvoor op zijn plek lag
  2. Een maag die in het kleine bekken ligt geeft veel klachten die goed zijn te relateren aan de positie, een diagnose is te stellen aan de hand van de reeds afgeronde onderzoeken
  3. De diagnose spastische darm en de behandeling ervan is heel iets anders dan de diagnose en de behandeling van een gastroptose.
  4. Iedereen, inclusief artsen, loodgieters, osteopaten en advocaten krijgt, als ze jaren lang in de medische molen zitten zonder diagnose een oplopende stressrespons. Wanneer er erkenning is voor de toestand valt een groot deel van deze belasting weg.
  5. Een chirurgische optie bij een gastroptose is in zeldzame gevallen kennelijk een optie, ik ben erg nieuwsgierig waarom chirurgie in dit geval niet overwogen is. Wanneer een persoon vanwege overgewicht een maagoperatie krijgt is dat algemeen geaccepteerd. Wanneer een persoon ondergewicht heeft en de maag in het kleine bekken ligt is dat kennelijk geen behandeloptie, is dat ooit wel eens geopereerd recentelijk in Nederland? Ik weet zeker dat er in Nederland een chirurg moet zijn die hier ervaring mee heeft en een diagnose / behandeloptie zou kunnen geven.
  6. Andere organen die verzakken worden dagelijks met veel succes en klachtenreductie geopereerd; wat maakt de maag anders?
  7. Volgens mij lijkt me dit een super mooi onderwerp om op te promoveren of verder onderzoek naar te doen, het is een braakliggend terrein.

Ik heb niet de illusie dat een osteopaat met zijn manuele technieken de maag weer kan terugkrijgen maar we kunnen wel faciliteren in het genezingsproces.
Sinds de start van de osteopathie behandeling en het verder aanpassen van de voeding aan de situatie zijn er verschillende dingen verbeterd:
Meer energie, gewichtstoename, toename spiermassa, betere ademhalingstechniek, minder / geen ernstige pijnaanvallen meer.

Herkent u deze situatie of heeft een maagverzakking gebruik de commentaar balk voor u reactie.

Groeten
Robert

12 reacties op “Maagverzakking (gastroptose):  een pathologisch beeld  met grote consequenties of een onschuldige positieverandering ?

  1. Hoi Robert ,
    Goed artikel , ik herken veel klachten en ik heb volgens mij eens gezien in een rontgenverslag dat mijn maag ook erg diep lag.
    Ik woon totaal niet in de buurt ( friesland) maar zou ik toch een afspraak bij je kunnen maken ?
    Groeten en alvast bedankt

  2. Ik heb ongeveer hetzelfde probleem ik ik denk dat de slikfotos waar het op geconstateerd is ook niet bevordelijk zijn ik heb het gevoel dat het minimaal tweemaal zo erg is geworden als voor de contrast drank/cement tijdens dit onderzoek heb ik ook constand steken gehad en last van mn keel alsof hij een beetje dichtgeknepen werd ik ben 23 jaar dus ik ga door totdat het opgelost is want dit is geen leven zo jet beinvloed alles van werk en prive ik kan er nog veel meer over vertellen ik ben nu inmiddels meer als 5 jaar er mee bezig

  3. Op 20jarige leeftijd is bij mij een maagverzakking geconsteerd. Op mde rontgenfoto was te zien een klein maagje en een wat grotere maag, dus eigenlijk twee maagjes. De onderkant van de tweede maag hing een handbreed onder mijn navel. De aanleiding voor de rfoto was regelmatige maagpijn, die ik al een paar jaar had, met name na het eten van bv rauwkost, peer, kersen, ananas.
    Mij werd een maagdieet voorgeschreven, geen mmaagpijn meer, maar veel last van oprispingen e.d.
    En ondergewicht: 45 kg bij 1.70 m.
    Toen ik een jaar of 35 was, ben ik overgestapt op een volledig vegetarisch dieet. Sindsdien is het steeds beter gegaan, ik kan wel zeggen dat ik eigenlijk alles (behalve vlees etc.) kan eten. Ben nu 67 jaar.

    1. Beste Wilma,
      Is je vitamine B12 recentelijk nog wel eens bepaald ? , met een maagverzakking en een een vegetarisch dieet kan dat laag worden.
      Bedankt voor je comment !
      groeten
      Robert

  4. Beste Robert, na het lezen van deze blog is er eindelijk iemand die hetzelfde denkt over patienten met deze klachten. Mijn vriend leeft al veel te lang met bovenstaande klachten, en is ondertussen van het kastje naar de muur gestuurd. De hele medische malle molen ingegaan, in de hoop op een diagnose. In de hoop op beter worden. Gezonder leven. Echter is vanalles geconstateerd behalve een maagverzakking.
    Ik als vriendin van, kan niet accepteren dat doktoren niet de oorzaak kunnen vinden van zijn klachten. Zelfs na het omgooien van zijn hele voedingspatroon, oefeningen etc.. etc blijven de klachten niet uit.
    Nu schrijf ik deze reactie in de hoop dat u ons meer zou kunnen vertellen over deze aandoening, en in de hoop op beter worden. Wie weet kent u intussen specialisten die wel raad weten met patienten die een maag verzakking of maagbreuk hebben.
    Op het internet lees je vanalles. We kunnen ons door laten verwijzen naar alweer een maag- darm- en leverarts. Maar we zijn bang om weer zonder diagnose naar huis te gaan.
    Ondertussen wordt het psychisch zwaar en wordt het met de jaren erger. Mijn vriend is nu 36. Het wordt tijd voor een oplossing!
    Hopend op een reactie van u, verblijf ik met vriendelijke groet,
    Sandra

  5. Beste Robert,
    Ben nog steeds zoekende naar een oplossing. Blijf nog steeds afvallen helaas. Dankzij de barium pap test wel kunnen zien dat mijn maag op sacraal niveau hangt. In mijn bekken… weeg nu 48 kilo en eet volgens een goede “maag dieet”. Ken jij of 1 van je patiënten toevallig een goede Gastroentrologist of MDL arts die hiermee ervaring heeft? Dankjewel alvast, met vriendelijke groet, Sharon

  6. Hallo, ik ben michiel ben 39 jaar en heb al bijna 3 jaar ontzettende buikpijn. Ik herken me in een aantal van de kenmerken maar niet allemaal. Zo weeg ik 120 kg dus niet bepaald een onder gewicht. Ik heb al meerdere operaties gehad omdat ze denken dat het acnes is. Ik ben in het deventer ziekenhuis geweest voor in totaal 6 maanden en in het umc groningen geweest voor 2 maanden maar er komt niks uit. Ik heb geen aandoening zeggen ze. Ik heb het idee dat ik de hele moetvpoepen maar dat lukt niet, alsof mijn buik explodeert. Heel frustrerend.
    Groeten michiel vreeken

  7. Ik krijg net, telefonisch vanwege n griep, de uitslag meegedeeld dat ik een maagverzakking heb en dat me een operatie staat te wachten. Ik weeg 90 kilo, en afvallen,… was t maar waar.. hihi.
    Zoekende naar informatie over maagverzakking vind ik tot nu toe angstig weinig.
    Lieve hemel, wat staat me te wachten…….

  8. In de Chinese geneeskunde kennen we dat als ineenstorten van de milt qi. du mai 20. Ren mai 6 en maag 21 worden geprikt. De cliënt zoveel mogelijk warm laten eten.

  9. Ik heb ook al 30 jaar maag/darmproblemen. Sinds 2 jaar weet ik dat ik een erg grote maag heb. Dus geen verzakking, maar een uitgerekte maag die tot in mijn kleine bekken hangt, misschien door te slap bindweefsel? Of te slappe spieren die het werk moeten doen voor de spijsvertering? Buik- en bekkenbodemspieren zijn sterk.
    Ik val dus niet af, heb de hele dag behoefte aan eten. Ik kom ook niet aan, ik denk omdat ik lang niet alles verdraag en dus altijd voorzichtig moet zijn met eten.
    Is er iemand die hier ervaring mee heeft?

  10. Net na barium slikfoto gehoord en gezien dat mijn maag veel lager ligt dan gemiddeld. “Elk mens is verschillend” werd er al geroepen.
    Ben blij dat ik toch even op google ben gaan zoeken en hier terecht ben gekomen. Ookal leest niemand het hier waarschijnlijk niet meer.
    Afgelopen 3 mnd 10 kilo afgevallen en heb nu ondergewicht.

  11. Ik herken het verhaal helaas.
    De maagverzakking is vast gesteld maar ondanks vele klachten bleef het consult daarbij.
    Heeft u na afgelopen jaren meer informatie kunnen vinden over dit onderwerp?
    Misschien specifieke artsen waar je bij aan kan kloppen die wel bereid zijn te helpen?
    Ik hoor graag van u,
    vriendelijke groeten, Rosalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top