Osteopathie de Vos
  • Home
  • Osteopathie
  • Behandeling
  • Kosten
  • Contact
  • Ervaringen
  • Blog

Oer osteopathie !

10/21/2012

5 Reacties

 
Foto
Toen ik laatst een blog schreef over de reconstructie van het paleolithische dieet, vroeg ik me af in hoeverre dit  verband houd met de osteopathie. In deze blog behandel ik de vraag in hoeverre osteopathie te verbinden is met het paleolithische “verhaal”.

De mens heeft namelijk het grootste deel van zijn evolutionaire proces doorgemaakt onder jager / verzamelaar omstandigheden, over een periode van zo’n twee en een half miljoen jaar.
Ongeveer 10.000 jaar geleden heeft de agrarische levensstijl zijn intrede gedaan en pas zeer recentelijk (175 jaar geleden) is de industriële revolutie begonnen.
Onze genetische opmaak heeft grotendeels plaatsgevonden in het paleolithicum. Genen passen zich tergend langzaam aan; het kern DNA verandert bij schatting ongeveer  0,5 % per miljoen jaar[1].
Wanneer we kijken naar deze veranderingen vanuit het perspectief van de evolutie biologie / evolutionaire geneeskunde, is de volgende hypothese op te stellen:

“Een groot deel van welvaartsgerelateerde ziekten openbaart zich als reactie op te snelle veranderingen in voeding en levensstijl. Aanpassingen van (epi-) genetische aard vinden langzaam plaats hetgeen resulteert in een slecht aangepast fenotype.
Degeneratieve aandoeningen openbaren zich doorgaans na het bereiken van de voortplantingsleeftijd, waardoor deze ziekten evolutionair gezien weinig druk uitoefenen.
De snelheid waarmee chronische ziekten zich eerder manifesteren is schrikbarend. Zo had een vrouw van 35 in 1988 nog gemiddeld 24,3 gezonde jaren te gaan, twintig jaar later is dat aantal geslonken tot 16,7 jaar[2].
Het westerse dieet lijkt bij het merendeel van de bevolking niet meer op die uit het paleolithicum, waarin we 99 % van onze aanwezigheid op deze aarde hebben gespendeerd.

Foto
Volgens bepaalde wetenschappers, waaronder F.A.J. Muskiet, hoogleraar pathofysiologie aan de Universiteit van Groningen, zou onderzoek naar wat “goed“ of “slecht“ is grotendeels moeten plaatsvinden aan de hand van reconstructie van het paleolithicum.
Het idee daarachter is dat een reconstructie van 99% van de gespendeerde tijd een beter beeld geeft dan voorspellingen aan de hand van de evidence based sjabloon binnen 1 % van de totale evolutie tijd.

In een onderzoek van een oost– Afrikaans paleolithisch dieet[3]  door o.a Remko Kuipers en Frits Muskiet staat onder meer (vrij vertaald):
“De criteria voor een optimale nutriënten inname via randomised controlled trials (RCT) met zowel een enkele nutriënt als enkel eindpunt heeft grote tekortkomingen.
Dit soort onderzoek is doorgaans gebaseerd op slecht onderzochte dosis-effect relaties en negeren vaak meerdere nutriënt interacties en metabole interrelaties.
De nutritionele balans waaronder ons genoom is geëvolueerd is praktisch onmogelijk te bepalen wanneer men het heersende paradigma van “evidence-based medicine” hierop toepast.
Nutritioneel onderzoek heeft eerder een organisatorische sjabloon nodig die zich focust op homeostasie.
Een sjabloon als deze  kan worden gedestilleerd uit onderzoek en reconstructie van paleolithische diëten. De compositie van paleolithische diëten kan worden afgeleid uit zeer veel wetenschappelijke disciplines zoals biologie, archeologie, antropologie, vergelijkende anatomie, genetica en humane voedingswetenschappen.

Frits Muskiet (ik heb op hem gestemd tijdens de Nobelprijsshow afgelopen jaar) stuurt het liefst al zijn studenten minstens éénmaal naar Afrika om daar de  jager-verzamelaar levensstijl te analyseren.

Door deze observaties en data kan er een beeld worden geschetst van de mens en zijn voeding in een omgeving waar onze genenpoel / lijf het enorm naar zijn zin heeft.
Door reconstructie van het diëet en dat te vergelijken met ons huidige westerse diëet komen we een aantal opmerkelijke knelpunten tegen.
Foto
De verdeling tussen vetten, koolhydraten en eiwitten was ooit verdeeld over drie gelijke delen, terwijl tegenwoordig een diëet met 60% koolhydraten geadviseerd wordt.
Verder is de inname van de meervoudig onverzadigde vetzuren in de omega 3 (n-3) groep astronomisch laag, zowel het stamvetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) als de verlengde varianten (LC-PUFA n-3) zijn zowel in advies als in daadwerkelijke inname veel te laag.
Vanuit de voedingscomponent van de paleolithische visie wil ik nu het bruggetje maken naar het levensstijl gedeelte met een osteopathisch sausje.
Onderstaande tekst is dan ook opzettelijk “gejat en her en der aangepast” uit “Estimated macronutriënt and fatty acid intakes from an East African Paleolithic diet”[3].

“De criteria voor een optimale functie en behandeling van het bewegingsapparaat  via randomised controlled trials (RCT) met geïsoleerde structuren en sterk afgebakende interventies kent grote tekortkomingen.
Dit soort onderzoek is doorgaans gebaseerd op een reductionistische visie zonder integratie van tensegrity modellen en / of complexe neuro-, immuno- of endocrieno-logische biomechaniek.

De biomechanica en behandeling van het parietale systeem is praktisch onmogelijk te bepalen wanneer men het heersende paradigma van “evidence-based medicine” hierop toepast. Dit onderzoek heeft eerder een organisatorische sjabloon nodig die zich focust op homeostasie in bindweefselstructuren in relatie met omgevingsfactoren als voeding en de beweging van het totale lichaam. Een sjabloon als deze kan worden gedestilleerd uit onderzoek en reconstructie van de paleolithische levensstijl"

De paleolithische levensstijl kan worden afgeleid uit zeer veel wetenschappelijke disciplines zoals biologie, archeologie, antropologie, vergelijkende anatomie, genetica, fysiologie,  en humane voedingswetenschappen, en osteopathie”
Na deze inspirerende inleidende tekst kunnen we als beroepsgroep nu massaal onze volgende vakantie boeken naar Afrika, om samen onderstaand schema te gaan invullen (ik heb een kleine start gemaakt).
Wie gaat er mee? Schrijf je in via   www.ikwilookwelmeenaarafrika.nl
Iedereen veel succes met palpiteren en fourageren

Groeten
Robert de vos
Foto
Bronnen:
1)The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases
Artemis P. Simopoulus PMID: 18408140
2) [Online;19-10-12] http://www.voedingnu.nl/nederlanders-krijgen-eerder-chronische-aandoening.135405.lynkx
“Had een vrouw van 35 in 1988 nog gemiddeld 24,3 gezonde jaren te gaan, twintig jaar later was dat aantal geslonken tot 16,7 jaar” Marjolein Visser, hoogleraar gezond ouder VUMC
3)Estimated macronutrient and fatty acid intakes from an East African Paleolithic diet
Remko S. Kuipers, Martine F. Luxwolda, D. A. Janneke Dijck-Brouwer, S. Boyd Eaton, Michael A. Crawford, Loren Cordain, Frits A. J. Muskiet PMID: 20860883
5 Reacties
Barbara
10/26/2012 04:06:46 am

Goed bezig Robert!

Antwoord
Jeroen
10/27/2012 04:24:49 pm

Klopt weer helemaal!!

Antwoord
Thijs
10/28/2012 03:41:16 am

Haha lol , die doorschakel naar www.ikwilookwelmeenaarafrika.nl is echt grappig, het zou wel leuk zijn om daar onderzoek naar de "norm"te gaan doen.
Hoe beweegelijk is een jager / verzamelaar in het viscerale / parietale / craniale systeem ?
Leuke blog !

Antwoord
Evert-Jan link
11/13/2012 07:03:53 pm

Weer mooi gezegd Robert.
Wat is jouw visie op een ander niet paleolitisch verschijnsel.
Het gebruik van Koolzuurgas in dranken.
Hoi
Evert-Jan

Antwoord
Robert
12/6/2012 07:51:48 pm

Koolzuurgas is inderdaad weinig paleo, moerasgas was waarschijnlijk wel voorradig maar moeilijk te bottelen.
Een Amerikaan drinkt 216 liter soft drink per jaar!!
http://www.nationmaster.com/graph/foo_sof_dri_con-food-soft-drink-consumption

Vooral de donkere softdrinks ( met fosforzuur) zijn in verschillende studie's verbonden met een verhoogde incidentie van nierstenen.
En Fructose natuurlijk met de vervetting van lever ( = start metabool syndroom)
Groeten
Robert

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Robert de vos

    Buiten mijn werk als osteopaat ligt mijn interesse al vele jaren bij alles wat met ziekte en gezondheid te maken heeft.
    Daarvoor lees ik alles wat los en vast zit, en probeer ik zo gezond mogelijk te leven (binnen de grenzen dat het nog gezellig blijft)
    Ik hoop dat dit blog bijdraagt om dat ook te doen voor mijn clienten of passerende internettoeristen.
    Wilt u van deze blog op de hoogte blijven, meld u dan aan via de pagina contact.
    Tekst en afbeeldingen gebruiken van deze site mag met toestemming ( mail) en een linkje door naar deze blog.

    Disclaimer
    Dit blog is een compilatie van mijn meningen. Het is geen advies, het is informatie die u kunt lezen of te laten voor wat u wilt. het is geen vervanging van medisch onderzoek of behandeling. Uw gezondheid is in  eigen handen.

    Archives

    Oktober 2018
    Januari 2018
    December 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Februari 2017
    September 2016
    Juni 2016
    Februari 2016
    November 2015
    Oktober 2015
    Mei 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    November 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Mei 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Januari 2013
    November 2012
    Oktober 2012
    Mei 2012
    April 2012
    Maart 2012
    Februari 2012
    Januari 2012
    December 2011
    November 2011
    Oktober 2011
    September 2011
    Augustus 2011
    Juli 2011

    Categories

    Alles
    Afvallen
    Appendix
    Aspartaam
    Baby's
    Bacterien
    Brood
    Buikklachten
    Hardlopen
    Kaakklachten
    Ketogeen
    Kinderen
    Massage
    Opmerkelijk
    Osteopathie
    Osteopathie Bij..
    Ouder Worden
    Paleo
    Pijn
    Recept
    Sport
    Suiker
    Tinnitus
    Vet
    Voeding
    Voor Osteopaten
    Yoga

    RSS-feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.